We vliegen met ...

De leden van de MGC225 vliegen met een zogenaamde touring motor glider (TMG of motorzwever) van het type Dimona HK 36 TC-100. Dit voornamelijk uit glasvezelversterkt kunststof opgebouwde toestel, met het 'callsign' PH-1391, heeft een spanwijdte van maar liefst 16.33 meter (dit is ongeveer de helft van een Boeing 737!).
 
Het toestel beschikt over een betrouwbare en zuinige motor van het type Rotax 912 S3.
Deze motor heeft een vermogen van respectievelijk 100 pk en is gekoppeld aan een variabele propeller. Het lage geluidsniveau zorgt er voor dat deze 'kist' zoals wij ons toestel vaak noemen, in de stilste geluidcategorie valt en daarmee ook in de goedkoopste categorie van landingstarieven.
 
In de lucht kan de motor van de motorzwever onder gunstige omstandigheden worden uitgeschakeld waardoor zweefvliegen mogelijk is. Maar met ingeschakelde motor is het toestel ook prima geschikt als reistoestel waarmee op comfortabele wijze langere afstanden kunnen worden afgelegd.
 
De ruime cockpit, waarin de piloot en de passagier naast elkaar zitten, is voorzien van alle benodigde instrumenten voor het vliegen onder 'zichtvliegomstandigheden', inclusief een GPS navigatiesysteem met moving map. Onder andere door de verstelbare voetpedalen kan iedereen een comfortabele zitpositie vinden. De grote doorzichtige kap biedt een schitterend uitzicht rondom.
 
In tegenstelling tot motorvliegtuigen hebben deze motorzwevers geen flaps maar remkleppen. Hiermee kan het glijpad bij de nadering van de landingsbaan zeer effectief en nauwkeurig worden geregeld.